Laboratórium

Laminar box 2

A mindennapos, nagy kapacitású automatákkal végzett biokémiai, hematológiai vizsgálatok mellett, a vírus -, kábítószer gyorstesztek-, terhességi vizsgálatok, hormon- és gyógyszerszintek-, csontmarkerek-, speciális lipid panel-, molekuláris biológiai és laboratóriumi mérések széles skáláját végzi a laboratórium. Biológiai mintákból itt történik a sejt-, RNS-, DNS- szeparálás és igény esetén azok tartós tárolása is.

A vizsgálatok nagy részét 1 napon belül belül leletezik a szakemberek, a speciális vizsgálatok lelet átfordulási ideje a mérés jellegétől függően hosszabb. A klinikai gyógyszervizsgálatok mintáit az előírásoknak megfelelően tároljuk, akár -80oC-o vagy folyékony nitrogénban is, amíg a szponzor mintákat el nem szállítja, vagy a megsemmisítésről nem gondoskodik.

A laboratórium sikeresen vesz részt a QualiCont és a TIQCon minőségellenőrzési rendszerekben.

A laboratóriumban a klinikai gyógyszervizsgálatok kiszolgálása mellett komoly kutatómunka folyik a cukor- és csontanyagcsere kapcsolatai és az azok meghatározó genetikai eltérések területén. Együttműködő partnerei a Lund University malmői Diabetes Központja, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem. A kutatás fő célja a 2-es típusú diabétesz genetikai hátterének felderítése és egy korai diagnosztikai panel kidolgozása.

A laboratórium rendszeresen fogad egyetemistákat nyári szakmai gyakorlatra, több hazai és határon túli hallgató készítette a DRC laborjában a diploma munkáját és szakdolgozatát, illetve itt végezte az ehhez szükséges molekuláris laboratóriumi munkát. A szakmai színvonalat jelzi, hogy a Labor munkatársai évek óta sikerrel szerepelnek hazai és nemzetközi tudományos kongresszusokon és számos tudományos publikációjuk jelent meg.

A laboratórium látja el Európa egyik legnagyobb génbankjának, a Korányi András Dunántúli Mintatárnak a molekuláris biológiai és szervezési munkáit is.

Print Friendly, PDF & Email